Пятница, 29 марта, 2024
9.4 C
Киев

К прочтению

Де заробити підлітку?

Де заробити підлітку?

Молоді зараз кортить скоріше стати на ноги, добути власні кошти. Кому чого бажається: хтось охочий до новенького гаджету, іншому в гардеробі не дістає модної одежини; є й такі, що шукають підробіток не з власної волі — не завжди батькам вдається наповнити сімейний бюджет.

«Сегодня» відповідає на питання, що хвилюють підлітка, який вирішив заробити: зі скількох років в Україні можна працювати, які у неповнолітніх умови праці, та на яку роботу розраховувати старшокласнику чи студенту.

В пошуках відповідей ми не лише поговорили зі спеціалістами, але й влаштували власний експеримент. Озброївшись пресою та сайтами з вакансіями по столиці та Київській області, запросили Олександра П., що цьогоріч закінчує один з київських ліцеїв, допомогти в благородній місії й з’ясувати, чи рахуються роботодавці з вимогами КЗпП, наймаючи на роботу неповнолітніх.

Олександр кілька разів телефонував по оголошеннях щодо роботи, кожен раз представляючись по-різному. Результати здивували — різним іпостасям Олександра пропонували різні ж і умови; його 15-річний персонаж, школяр, опинявся у зовсім інших умовах, ніж 17-річний — студент. Ба більше, виявилось, що закони, створені для захисту підлітків, їм лише на заваді: чимало керівників і бажання не мають долучати до штату громадян, чия праця зв’язана з низкою деталей та правил.

Що мовить закон

За словами юриста Вадима Решетняка, права неповнолітніх щодо роботи, виробітку, оплати праці та надання їм відпустки визначаються Кодексом законів про працю України (КЗпП), а саме його главою VIII.

ВІКОВЕ ОБМЕЖЕННЯ. Якщо немає письмового дозволу від батьків, працювати підлітку можна лише з 16 років — це зазначено в статті 188 КЗпП. У правах же працівник, якщо влаштовується на роботу з 16 до 18, прирівнюється до повнолітнього. При цьому має пільги, що стосуються охорони праці — щодо робочого часу, відпусток тощо. Нижче ми розповімо про такі пільги.

ЯКЩО БАТЬКИ ДАЮТЬ ДОЗВІЛ. Можна працювати і з 15 років — потрібна згода одного з батьків, чи опікуна. Вдасться попрацювати й з 14, якщо робота легка та не нашкодить здоров’ю. При цьому мається на увазі, що в 14 підліток ще навчається в школі, чи середньому спеціальному закладі — тому робота не повинна бути завадою навчанню. Фактично це значить, що доведеться працювати на канікулах.

Саша в пошуках роботи: сувора реальність

Охочих найняти «півроку як 14»-Сашу майже не знайшлось. Лиш зателефонувавши щодо роздачі флаєрів біля книгарні, ми досягли хоч якогось успіху. Роботодавця цікавила Сашина зовнішність, його ріст та вага — навіть попросили надіслати фото в повний зріст та портретне — а ще хлопчину попередили, що на бесіду с менеджером слід завітати з батьками.

Співпрацювати з 15-16-річним парубком бажаючих знайшлось вже більше, та варто було нашому «живцю» почати допитуватись про умови праці й гарантії виплати заробленого, роботодавці ставали настороженішими.

Найбільший успіх мав Саша 17-річний — по нашій легенді першокурсник столичного вузу. Роботу обіцяли вже після співбесіди, та офіційного працевлаштування не пропонували.

ЯК ПО ЗАКОНУ ПРИЙМАЮТЬ НА РОБОТУ. Згідно ст.189 КЗпП, роботодавець повинен з підлітком, якого приймає на роботу, укласти в письмовій формі договір. А перед цим претендент обов’язково проходить медобстеження (це регламентує ст.191).

А ЯК НА ПРАКТИЦІ. В оголошеннях, що ми обдзвонили, офіційного працевлаштування не пропонували. Не пропонували також пройти медичне обстеження, чи принести письмовий дозвіл батьків — приступати можна було «хоч завтра». Декому все ж спало на думку спитати, чи не забороняють батьки, чи не буде в них скарг «якщо що». Саша лаконічно заспокоїв: «Ні!»

ДЕ ПО ЗАКОНУ МОЖНА ПРАЦЮВАТИ ПІДЛІТКАМ. Особи молодші 18 років, як мовиться у статтях 190 і 192 КЗпП, не можуть залучатися до важкої праці, працювати в шкідливих чи небезпечних умовах, під землею. Зайнятість вночі, на вихідних, понаднормова завантаженість — заборонені.

Ще підліткам не можна підіймати й переміщати речі, важчі встановлених норм — при короткочасній роботі у віці 14 років мова йде про 5 кг для хлопця і 2,5 кг для дівчини; в 15 років — 12 і 6 кг відповідно; в 16 років — 14 і 7 кг; в 17 років — 16 і 8 кг.

А ЯК НА ПРАКТИЦІ. Особливою принциповістю роботодавці перед нами не похизувалися. Вакансії на кшталт кур’єра чи розповсюджувальника флаєрів — це майже завжди робота на вихідних та у вечірній час; кличуть на неї дівчат і юнаків 15-17 років. Сенс-то в цьому є, коли ще працювати школяру.

Хто з хлопців — від 16 років — дужчий, може претендувати на тимчасову, а то й постійну, роботу вантажником, різноробом. Шукають відповідальних, стресостійких, готових миритися з ненормованим графіком. По телефону відразу питають про місце проживання, просять коротеньку інформацію про батьків. Охочіше співпрацюють з хлопчиками, котрі приїхали з меньших міст та з сіл на навчання до вузів, технікумів й училищ. Роботодавець же найчастіше скупиться на інформацію про себе — зазвичай в оголошеннях лише його ім’я та номер мобільного.

ПРАВА ПІДЛІТКА. Згідно закону підліток працює короткий робочий день, той при цьому оплачуються як повний: неповнолітнім від 14 до 15 років закон дозволяє працювати 24 години на тиждень; 36 годин можуть присвятити роботі ті, кому від 16 до 18 (ст.51 і 193 КЗпП). Виняток — коли оплата погодинна. А ще є право на відпустку, її можна взяти в будь-який зручний час — 31 день (ст.195). Звільнити ж юного робітника без дозволу районної чи міської комісії з прав неповнолітніх не вдасться — це гарантує ст.198.

ПОКАРАННЯ ДЛЯ РОБОТОДАВЦЯ. Вадим Решетняк запевняє, що порушення встановлених правил працевлаштування неповнолітнього можна кваліфікувати як грубе порушення законодавства. Посадовій особі — роботодавцю — це загрожує кримінальною відповідальністю — від штрафу чи виправних робіт до позбавлення права займати певні посади, займатись тією чи іншою діяльністю, навіть арешту.

Та яким би чином не були порушені права неповнолітнього співробітника, мова звісно йде лиш про випадки, коли він працевлаштований відповідно норм закону. А, нагадаємо, в розмові з нашим Олександром про КЗпП ніхто й не згадував.

Куди піти, де скільки платять

Ознайомившись з масою вакансій, ми вирішили запропонувати власний список, на який можна орієнтуватися школяру чи студенту — з цими професіями шанс підзаробити є, незважаючи на вік та відсутність досвіду роботи.

ПРОМОУТЕР

Вас задіяли в промо-акції? Пишайтесь — ви і є промоутер.

Найтиповіша діяльність — роздача листівок. За годину можна заробити від 25 гривень. А як вирішите чимчикувати по місту з плакатом на спині — від 50 гривень у середньому.

Ще можна розклеювати на ввіреній ділянці оголошення — теж від 50 гривень, їх отримаєте за 200 розповсюджених оголошень.

Можна ризикнути проводити соцопитування — пропрацювавши повний робочий день в кишеню маєте шанс покласти від 100 до 200 гривень.

Й така робота, відверто кажучи, не найгірший варіант — якщо добре пошукати, можна непогано підзаробити. Маленький внутрішній бонус: натрапити на турботливого роботодавця — такий і обід оплатить.

КУР’ЄР

Підійде, якщо знайомі з містом. Робота проста, зрозуміла — розвозь по адресам документи, конверти, їжу, товари. Вистачає ба небезпеки: бувало, що курєрів покупці грабували.

Можуть оплачувати кожне замовлення — 20-25 гривень за доставку — чи призначити місячну ставку, й вона до кількості замовлень привязана не буде.

Виділяючи щоденно 4-5 годин на роботу, кур’єр в кінці місяця може покласти в кишеню в середньому від 1500 до 2000 гривень.

ДИСТРИБ’ЮТОР КОСМЕТИКИ

Найчастіше з пропозицією такої роботи звертаються до старшокласниць, чи студенток. Й далі вже все залежить від вміння продати: хто нічого не заробить, а хто стабільно від 1000 гривень на місяць має. Ключові навички дистриб’ютора — товариськість та переконливість.

РІЗНОРОБ

Влаштує хлопців, що готові працювати фізично — запрошують трудитися на будівельних об’єктах малярами, штукатурами, допомагати з вивозом сміття. Платять по-різному, найчастіше в залежності від роду діяльності. Має сенс звертати увагу на періодичність виплат: десь рахують відпрацьовані години, тижні й місяці, а десь розраховуються по результату; наприклад, за 1 кв.м наклеєних шпалер можна отримати від 25 гривень.

ВИГУЛЮВАННЯ СОБАК

Господарі песиків дрібної породи за дві прогулянки з улюбленцем — хоч хлопцю, хоч дівчині — заплатять 50 гривень. Вигулювати ж собаку велику — робота лише для хлопця, отримати за неї можна 100 гривень.

НАПИСАННЯ РЕФЕРАТІВ І КОНТРОЛЬНИХ

Унікальність та обсяг тексту — основні фактори, з яких в цій справі складається заробіток. Виконавши контрольну роботу по шкільному предмету, зможете претендувати на суму від 25 до 50 гривень. При написанні ж реферату орієнтуватися слід на кількість знаків — приблизно 20 гривень за 1000.

НАБІР ТЕКСТУ

При достатньому рівні грамотності можна знайти підробіток оператором комп’ютерного набору. Доведеться передруковувати текст, чи набирати його під диктовку — за одну сторінку платять 70 копійок.

РЕПЕТИТОР

Молодшим школярам буває потрібна допомога з домашніми завданнями — їх батьки за неї можуть платити від 30 гривень на годину. Ціна підвищується, якщо допомагаєте з іноземною мовою — 60 хвилин вашого часу коштуватимуть від 50 гривень. Це приблизно половина суми, що за свою роботу отримують професійні викладачі. Зауважте, що навряд чи батьки покличуть в репетитори когось, крім відмінника.

Підлітки готові на все

Згадуючи своє дитинство, чимало нині успішних бізнесменів не приховують, що працювали вже тоді. І зовсім не здається їм ганебною перша в житті робота кур’єром, вантажником чи різноробом.

Та, очевидно, роботодавці не воліють пропонувати роботу підліткам — принаймні не на офіційному рівні. Діти — в касті недоторканних; хтось думає, що їм не вистачає відповідальності, обережності, когось відлякує нестійка їх психіка, чи щось інше.

Та й закон, що всіляко захищає неповнолітніх, лиш роботодавців відлякує — бояться, що будь-яка перевірка перетвориться на суцільну головну біль.

В решті решт, не заморочуються — діти згодні на «чорну» зарплату, а про забезпечення норм роботи вже ніхто й не говорить. Можемо зрозуміти — адже часто підлітки дійсно потребують додаткового заробітку, й тому батькам варто донести всю інформацію, розповісти про труднощі та небезпеки. А ідеальний варіант — сходити з чадом на співбесіду відносно його першої роботи.

Другие Новости

Последние